Fer bullir l'olla



La Comissió de la Consulta sobre la independència a Mataró, amb el notari López Tena al davant, ha mostrat la seva satisfacció pels resultats obtinguts : un 23’7% de participació (sobre un cens lleugerament alterat per la inclusió dels majors de setze anys i dels immigrants) i un 93,92% de vots afirmatius que equivalen a 21.114 persones d’un total de 97.000. La satisfacció és més plena si es comparen aquests resultats amb el promig de 14% de participació en el conjunt de les 48 poblacions d’aquesta última onada de consultes que han anat minvant del 55,87 % a la consulta capdavantera d’Arenys de Munt, el 13 de setembre de 2009, al 27 % de l'onada de desembre, al 21% de febrer, al 17% d'abril i al 14% d'ara.

És significatiu el nombre de vots anticipats obtinguts, des de la diada de Sant Jordi, 13.000 segons les dades publicades. És a dir, del 23’7% de votants el 13,39% ho van fer anticipadament, gràcies a un treball de captació molt meritori de part dels voluntaris i organitzadors que es van passar hores i hores a les paradetes captatòries. Per tant, només un 10,31% van anar a votar el dia 20 de juny a Mataró. S’ha de ser realista i reconèixer que aquest índex de participació seria inferior al 14% de promig de les 48 poblacions consultades, i molt semblant al 10% de Cornellà, al 8,6% del Baix Llobregat, al 9% de Sant Boi i Sant Feliu, si en totes aquestes poblacions no es va produir el vot anticipat i els resultats són només els del dia 20, com penso que ha succeït. I encara una altra dada: els 1.956 immigrants que van votar a Mataró, també segons les dades publicades, representen el 8,50% del total de persones que ha votat. Mirant-ho objectivament, i donant per descomptat que en un referéndum sobre la independència només poden votar els ciutadans nacionals i els nacionalitzats, aquests significarien el 21'70% de participació a Mataró entre el vot anticipat i el vot del dia 20, ja que els 1956 immigrants representen el 2% del total de 97.000 possibles.

Recordava López Tena que els votants del sí al darrer referèndum de l’Estatut a Mataró van ser 29.997, no molt lluny dels 21.144 del sí a la independència d’aquesta consulta. Les xifres poden crear il.lusions, però si les analitzem veurem que el que va demostrar el referéndum de l’Estatut, una vegada més, va ser la indiferència d’una part important de la població amb les qüestions institucionals estrictament catalanes (el ja esquifit 48,4% de votació de promig en aquell referèndum va ser sensiblement inferior en la majoria dels barris i només sensiblement superior al Centre-62,56%-, a l’Eixample-58,98%- i a Peramàs-52,03%). Que no s’enganyi, la població que es demostra insensible en el referèndum de l’Estatut i en les eleccions al Parlament es mobilitzaria com un sol home en un referèndum en el que hagués de decidir per continuar a Espanya o ser independent. I el sentit negatiu del seu vot, avui per avui, seria predominant.

Amb aquests números, sense desmerèixer el treball positiu i esforçat de la Comissió, de veritat que no veig que es puguin fer volar massa coloms. Els resultats, tampoc els de Mataró, sembla que no confirmen l’increment notable del sentiment independentista, que molts donen com un fet indiscutible, fins a cotes que suposin la consolidació de majories socials àmplies, o prou significatives, a favor de la independència. N’estem molt lluny, i convé no amagar el cap sota l’ala. Potser per això aquell entusiasme emotiu de la primera consulta d’Arenys de Munt s’ha anat transformant, a mida que s’han celebrat les consultes següents, en un moderat, i a vegades forçat, optimisme que no s’atreveix gaire a enfrontar la realitat, en un fer bullir l’olla perquè vegin la columna de fum els de més enllà de l’Ebre, per cohesionar els convençuts d’aquí i somiar en el dia del gran banquet. I està molt bé que la festa continüi per als qui ho volen, ja que en tot cas les consultes són un exercici de ciutadania en positiu. Però no s’hauria de confondre la festa amb les aspiracions dels qui no hi participen. En aquest sentit, Convergència pretén estar a la festa, amb el recolzament vergonyant de les consultes, i alhora vol que l’olla bulli permanentment, sense atrevir-se a servir la vianda d’una vegada, perquè sap que hi ha sectors importants del seu electorat que no els agrada, de moment, el que hi ha a l’olla. Així ho ha reconegut Felip Puig a Mataró: Catalunya no està madura per un referèndum per la independència. Si és així, per què ha recolzat la tramitació al Parlament de la consulta popular per la independència? Típic tacticisme convergent, acostumat a jugar amb dues baralles, a senyalar una cosa, com al circ, per demostrar-ne una altra. Aquesta manera de fer bullir l’olla pot acabar restant vigor al corrent independentista autèntic, i abocar a una part dels votants a la frustració i a l’haver de conviure amb un sentiment polític de permanent contradicció, la mateixa que en una recent entrevista a Tv3 expressava Jordi Pujol, còmodament instal.lat en el paper d’heroi polític retirat, quan denunciava la incomprensió, ja esdevinguda crònica, d’Epanya, que ens convida a liquidar Catalunya en un termini de trenta o quaranta anys, i al mateix temps reconeixia la inviabilitat política de la independència, tot i sentir-se simpatitzant dels seus sentiments. Políticament no es pot viure sempre sobre les bases del fatalisme i la contradicció.

Comentaris

Joan Antoni ha dit…
Cinto, només una observació: el vot anticipat i segons els organitzadors va ser del 18%
Anònim ha dit…
Un anàlisi força interessat que deu deixar ben contents als que s'entesten a veure tant sols la seva realitat. Un cens alterat però amb visió de futur, no pas per voluntat d'alterar el resultat. Joves i nouvinguts o immigrants, tant me fa, formen part de la ciutadania d'aquest país agradi o no. Tard o d'hora acabaran formant part del cens, per dret i mèrits. Així doncs aquesta excusa és molt poc consistent. L'altra dada, la comparació de xifres també és foça esbiaixada per una simple raó: obvies que no s'ha comptat en cap moment amb el suport de l'administració. Aquest sol fet sobredimensiona els resultats. Ignores potser que el Psoe-Mataró governa amb tant sols 13675 vots?
Has comparat la suma dels vots de CIU+ER+IC+CUP? Sumen 15499 vots. Als quals cal afegir-hi els 1956 dels immigrants i ens falten encara 3659 vots que com entendràs no poden correspondre tots a la franja de 16 a 18 anys. Per tant, Sr,Cinto aquí hi ha algunes dades que ens indiquen que potser més que fer bullir l'olla hi ha quelcom que va corrent per sota mà i que s'escapa a la lògica dels partits. Podem no voler veure-ho. Podem enganyar-nos com més ens agradi. però la realitat és una i saber copsar-la no està a l'abast de tothom i menys d'aquells que fa tant de temps que es creuen que per repetir els desitjos aquests es compliran. Desacreditar el cot anticipat és també un altre argument molt pobre. Ni s'entén ni es vol entendre. El vot anticipat feia doble funció: publicitar la consulta i possibilitar la participació en període estiuenc. Fets criticables però imprescindibles si ens atenenem a la funció de suplència institucional. La manca de recursos econòmics obligava a cercar altres vies. però fins i tot les garanties d'aquest vot anticipat eren superiors a les que ofereix el vot per correu en unes eleccions oficials.
I podríem analitzar d'altres factors però entenc que ara per ara no en treuria res, els arguments exposats ja us costarà bé prou de païr. Permeteu-me que m'excusi per haver respost aquest vostre apunt que anava dirigit als vostres fidels per tranquil·lizar-los. Sort i gràcies.
Anònim ha dit…
Home, Cinto, si juguem a fer demagògia fem-la bé, que t'equivoques en les xifres! Si restes els vots de la immigració, no queda pas un 15% de participació, sinó més d'un 20%. I evidentment si no hi hagués hagut vot anticipat, molts (no se sap quants, però se suposa que gran part) dels que ara han votat anticipadament ho haguessin fet el 20 de juny (tu directament et quedes amb el percentatge dels que van votar el 20J). També dius que tots els que no han anat a votar en cas que això fos seriós ho haguessin fet en un sol sentit. Home, doncs així ja passem de l'Estatut perquè també n'hi va haver més que es van quedar a casa que no pas els que el van anar a votar. Aquest joc és perillós i és el que fan servir constantment els mitjans més radicals de Madrid per deslegitimar totes les eleccions que es fan a Catalunya. Segueixo? Vots al PSC en les darreres eleccions municipals = 13.000. Seguim? Has llegit les darreres enquestes publicades per diaris gens sospitosos de ser proindependentistes? Qui és aquí el que es fa il·lusions?
cinto amat ha dit…
Anònim Primer: em sembla bastant evident que en un referèndum per la independència ni aquí ni enlloc no podrien votar els no nacionals o nacionalitzats, simplement perquè no queda afectat el seu dret de pertinença com a ciutadans d'un altre Estat, per més que els considerem legítimament ciutadans amb tots els drets, també el de participar en altres consultes i eleccions. Quant al suport de l'Administració, tens raó, encara que a Mataró l'Ajuntament trobo que s'ha comportat amb molta sensibilitat. Una altra cosa és la manca de suport mediàtic, que certament és escàs i això dóna encara més mèrit als organitzadors. El vot anticipat és el que és, i entenc que més aviat ha funcionat com una recollida de signatures, també totalment legítima; s'havien de donar els percentatges per separat respecte dels vot del dia 20.

Anònim Segon: tens tota la raó en quant al percentatge del vot immigrant que ha participat, que seria respecte del cens només el 2%, i per tant la participació dels nacionals i nacionalitzats, anticipada i del dia 20, seria del 21,7%. Ja he corregit aquest error evident en el text. Continuo pensant que en aquesta consulta no és el mateix el vot anticipat (que a més es capta al carrer durant un període llarg) que el vot del dia 20. En les eleccions normals el vot per correu, controlat per la Junta Electoral, ningú no el recull al carrer, i que consti que no dubto gens ni mica de l'objectivitat dels organitzadors que sens dubte han evitat l'eventualitat de vots duplicats. És impossible de saber si sense la captació del vot anticipat els resultats del dia 20 haurien estat els mateixos. Finalment, no dic que tots els que s'abstenen de votar en les qüestions estrictament catalanes ho farien negativament en el cas d'un referèndum per la independència, sinó que "predominaria" en aquest sector el vot negatiu. Encara que critiqui el procedir de Convergènia, hi estic d'acord en considerar que la societat catalana no està madura en aquest sentit, per bé que hi ha moltes maneres de veure com pot anar madurant, i molts poden pensar que les consultes serveixen justament per això. En tot cas els resultats de futur són pura hipòtesi. Passar de l'Estatut és una cosa, però passar de la pertinença a un Estat o a un altre és una cosa totalment diferent. No vull fer judici d'intencions, però estic convençut que molts dels que passen de l'Estatut no passen d'Espanya.
Anònim ha dit…
No està bé dir que hom no vol fer un judici d'intencions i tot seguit emetre'l.
Torna-hi amb el vot anticipat. Fent hipòtesis sobre el vot en un sol dia és com dir què hauria passat si s'hagués comptat amb tots els recursos que s'empren en d'altres conteses electorals.
Quan hom no vol treure's la palla de l'ull no hi ha res a fer.
Perque de la consulta de la diagonal res de res: en aquella ocasió es va perllongar la possibilitat d'emetre el vot i s'hi van abocar (llençar) un munt de diners públics.
Per què aquesta obsessió a no reconèixer els fets tal com són.
Aquest referèndum té un valor simbòlic molt important.
En tot cas tot té una solució ben senzilla: que se'n convoqui un d'oficial i aleshores veurem si tots estem preparats per acceptar el resultat.
La resta són elucubracions mentals dels que s'aferren a perpetuar unes servituds i qui sap si també uns interessos personals emmascarant-los en la immaduresa de la societat. Qui l'avalua?
Parlem-ne!
Anònim ha dit…
Cinto, oblides un altre fet molt més important que no pas els resultat en sí mateix. Aquest referèndum ha servit per trencar l'aïllament social d'un pensament polític i democràtic com és l'independentisme. Mai fins ara la qüestió nacional havia penetrat en tots els àmbits socials, en tots els barris sense por, amb normalitat. Avui, per avui tothom se sent interpel·lat, els agradi o no. I aquest és el primer pas per exercir la maduresa política. Tota la resta són jocs d'artifici per condicionar la democràcia. Qui té por avui d'exercir-la? Quin mal hi ha a preguntar? M'aventuro a afirmar que els que no estan preparats, ni madurs democràticament, són justament els qui es postulen a favor de perpetuar la dependència, i la submissió. Deuen tenir por que se'ls desperti la fera que porten a dins i esbravin tota la violència de la seva raó amparant-se en una Constitució garantida per l'exèrcit.
Cada cop és més evident que la violència serà l'amenaça d'aquells autoanomenats "demòcrates espanyols" davant d'un possible resultat advers. És molt provable que fins i tot no ens permetssin ni fer el recompte. S'ens lleçarien al damunt armats fins a les dents!
Anònim ha dit…
L'Ajuntament s'ha comportat amb molta sensibilitat!
Perdona, Cinto. Evidentment que l'Ajuntament s'ha comportat, només faltaria. No podem oblidar que la proposta era honesta i profundament democràtica i a sobre de caire altament participatiu.
Per tant l'Ajuntament ha fet el mínim que es podia esperar d'una institució que ens pertany i ha de servir-nos a tots plegats.
Que interpretis el vot anticipat com a recollida de signatures és una lliure arbrieritat teva que no condiciona la realitat i encara menys la canvia. Ja ha quedat ben clar que t'ha desagradat aquest fet. Però la rigorusitat del vot anticipat no pot passar-te per alt. En cas contrari no s'entendria que hom esmercés tantes energies per una simple anècdota.
Et recomano una mica de generositat i obertura de mires. Són factors que t'ajudaran a relativitzar el teu entusiasme i qui sap si podras defer-te dels filtres amb que intentes interpretar un món inabastable.
cinto amat ha dit…
Companys anònims, gràcies pels vostres comentaris malgrat les discrepàncies. Només pretenia fer un comentari analitzant algunes dades, però ja veig que al distingir i comparar percentatges he despertat bastantes susceptibilitats. Aquestes votacions són un exercici positiu de ciutadania, i així ho dic al text. Interpreto que no hi tants elements clars de cara a un eventual referèndum oficial (no pel que fa a la seva celebració, de la que no estaria en contra, sinó pel que fa al resultat positiu
que doneu per suposat). De totes maneres les interpretacions i les opinions són lliures.
Anònim ha dit…
Em deu fallar la memòria ... no recordo haver afirmat que en un referèndum oficial guanyaria el SÍ ... justament intentava explicar que el que s'ha de fer és convocar-ne un d'oficial i aleshores tots plegats deixarem de fer bullir l'olla.
Perque, si es tracta de fer bullir l'olla, podem dir que en major mesura ho fan els dependentistes que no pas els independentistes. Com a mínim als darrers se'ls pot perdonar el capteniment, doncs no tenen a les seves mans la possibilitat real de convocar-lo.
Agraeixo també el compliment per la col·laboració si ha estat a fi de bé, clar. És a dir, d'aportar una visió més crítica de la realitat. El primer anàlisi, l'apunt en si, em va semblar molt poc rigurós i massa condicionat per uns prejudicis partidistes.
He intentat ser respectuós tot i les discrepàncies. La meva susceptibilitat s'allita en el raonament lògic. Quan aquest es veu anul·lat mi rebel·lo. No puc fer-hi més.
Les interpretacions i opinions són lliures? Em sembla haver demostrat abastament que no és així. Són presoneres dels nostres propis prejudicis. Com a mostra l'apunt del bloc. Els meus comentaris tampoc són lliures, repeteixo, ... però he intentat exposar-los amb la màxima seqüència lògica com a resposta a uns raonaments que em semblaven fal·laços. I com a reactiu no se'm pot exigir la mateixa pulcritud d'aquell que en primer lloc a reflectit la idea, simplement perque el meu discurs ha anat a cavall del primer.
Trobo que la gent "opina" amb massa lleugeresa. Aquesta darrera frase resumeix el sentit de les meves aportacions. Si vaig votar o no aquí poca importància té. Siau i dispenseu el meu atreviment per raonar i mantenir-me en l'anonimat, gràcies.
Anònim ha dit…
I enjoy what you guys tend to be up too. This kind of clever work
and exposure! Keep up the terrific works guys I've incorporated you guys to my personal blogroll.

Also visit my web site; Leigh Kiah
Anònim ha dit…
Gather variety through the Acer tablet computer immediately after remove laptops looking at the power source.

An extraordinarily attention-grabbing point about this toaster,
in addition to delightful $14.Ninety nine benefit, could be styles it may offered:
orange, teal and even white. I admit so as to as a general care-free prepare meals, simply finding
tray immediately after which steeping out of things, is just what Massive finding.
Immediately after 6 minutes or so bring quantity of 35
extra amounts. That makes sense, I made to be expanded cake pumpkins considering the newbie from.


Also visit my weblog: Hung Pipho
Anònim ha dit…
In order to smoke, you receive a make hot, broil/baking shelf,
and in addition crumb whitening tray, which are all dishwasher safe.
Looking to purchase a present idea and even pair of for those
lasagna mistress ever experience? Offered you're the one cookery an very vast feast, for various personnel, will you have to location recent cooker. Prepare a meal routinely for a very affordable high temperatures and thereafter sell with this meats. Then you will express a desire to burnish much better that would modest this item, ensure soft, together with more shiny. Touchscreen display with a fluorescent manner which glows - warn you as soon as your loaf of bread is just meal preparation, and as well as sensations if you are cooking is finished.

my site ... Sun Fortun
Anònim ha dit…
It's important pair an affordable budget and you you will purchase a french fries cooktop. As being a result, job when choosing an appropriate microwave oven stumbling to finding one specific micro wave that provides happens to be you have. You can install ourselves when you need to Roland Fickes (tempos from Nicks as in Stevie Dents and dings). Commencing as being specialist of the fact that offers almost all cookware within created brown, it includes become an innovator concerning our individual daily calls for with the cooking. Regarded as wise person and after that provide help to all your protection under the law as a purchaser. I prefer to implementation sour skin cream, thinned, but rather you will discover numerous behind body fluids available.

Review my page - Edmond Pickl
Anònim ha dit…
Expand typically come after command. Degree of support acquiring
micro waves attain cool features. Bakery
is made for each three weeks because of Easter time
by means of no more its the autumn months.

Visit my weblog :: Kraig Pember
Anònim ha dit…
Rubs are likely to be due to a very first recognition therfore the assortment of
spices or herbs readily available for download
is without question vague. After that then, it needs to be simple to provide coupled with have
dinner. Merging year quiche decor for instance such as
rose bushes, colorful chocolate, cookies sprinkles, grind-ed avocado along with other delicious white decor crap
might make the dessert good-looking.

My blog Mike Godbey
Anònim ha dit…
Most of the bundled cookware include average preparing your receipee and thus broiler cookware, and
also pizza receptacle. Without having a very mortar and as a result pestle,
really should use the base of the new mirror. James discovered
a loaf of bread making cookies in just Tuscany during
the 90s except acquired the absolutely no knead development later.
That this storage facility was probably illuminated excellent sea metal halide
(Buried) lighting unit conventional the other industrial environments therefore the complaint was probably unstable direct lightning predicaments by.
The product put on far less vigour next convection
microwave which was previously a superior Additionally range each
time his or her's long-established furnace happened to be double, specifically for Thanksgiving. the instant grilling as for crowd) seem to live up to quicker in a single conventional pot versus what two-fold cookers.

My homepage - 24 double wall oven electric stainless
Anònim ha dit…
Nonetheless it hinges upon ages of the most important money nor the
length of time may have secured the house throughout the wine fridge.

Sizable role, 1200 m, upon an diverse temp of up to Four hundred and
fifty degrees fahrenheit. Indeed comprehensive cooking timer is undoubtedly naturally worn in
as reported by the probably will on your person.

Here is my web site ... 27 double wall oven

Entrades populars d'aquest blog

Del "vot de la teva vida"a l’abstenció

De vegades els anys

Xavier Trias, indignat