Jornada electoral


Quan Zapatero juga a Catalunya, juga a casa. Només cal veure els resultats. Partit d’anada a Madrid: PSOE 15, PP 18. Partit de tornada a Catalunya: PSC 25, PP 7. És a dir, salva l’eliminatòria per la golejada al partit de tornada. S’ensumava que podria ser així en la prèvia del Sant Jordi (la casa de Felipe). Tot i els problemes de casa (rodalies, talls de llum, tripartit...), que els mitjans exploten i interpreten amb certa malvolença provinciana, només per buscar el càstig, el públic, que és qui els pateix, demostra que busca la solució allà on creu que hi ha els instruments per fer-la efectiva. Això que en diuen vot útil és com un penal que transformat en gol dóna els tres punts, i que té sempre la seva justificació en una jugada anterior que per a uns mereix la màxima pena i per als altres el màxim benefici. Es podria discutir molt sobre quina ha estat aquí la jugada anterior, però el que és clar és que tant el públic com l’àrbitre l’han vista i no l’han deixada passar.

De tota manera, Zapatero s’haurà d’espavilar, perquè a camp contrari, és a dir, a la resta d’Espanya, empata o perd, i en els camps que guanya ho fa per la mínima (menys a Andalusia, per més). S’haurà de decidir per aplicar a fora el mateix sistema de joc que a casa: menys centrecampisme i més joc per les bandes, més rapidesa federalista i menys conducció de pilota pel mig camp, menys toc oportunista.

La jornada té aquests altres resultats:

- ERC perd a casa per golejada (355.723 vots menys que el 2004). Els nois de la cantera no l’hi donen bons resultats. O escalfen banqueta, o es queden a casa, o acaben contracte i, poc convençuts de l’estil de joc independentista (del que últimament se n’ha fet tanta propaganda) fitxen per altres equips més tradicionals o més resolutius. Per cert: què han fet els vuit golejadors d’ERC durant aquests quatre anys al Congrés, a part d’ensenyar les dents a la defensa contrària ?

- IU-ICV també fa un mal resultat. Perd 321.041 vots. És clar que el sistema electoral l’obliga a jugar sempre en camp contrari. Amb 963.040 vots només té 2 escons, mentre que CiU, amb un sistema electoral a favor que fa que sempre jugui a casa, amb 774.317 vots n’obté 11. La Fifa electoral hauria de canviar el reglament perquè això és una injustícia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Del "vot de la teva vida"a l’abstenció

De vegades els anys

Xavier Trias, indignat