(Des)enfocats





  En la sessió d’aquesta tarda del judici del procés als fiscals els hi ha resultat frustrada, en principi, la pràctica de la prova de dictamen pericial que havien proposat en relació amb el document “Enfocats” perquè dos testimonis experts procedissin a la seva anàlisi, conjuntament amb la de les notes manuscrites del moleskine de Josep Mª Jové, la mà dreta del vicepresident Junqueras, documents trobats al domicili particular del primer.
  Convé no oblidar que aquests documents, tot i ser anònims, han operat en la fase d’instrucció, i també en part del judici oral, a mode de mecanisme articulador del trencaclosques de les acusacions, com la columna vertebral que dona unitat al relat de la querella i al guió de la prova de les mateixes. Llarena, el magistrat instructor, s’agafà a aquests documents per desentranyar el somni malastruc del procés i per resoldre mantenir en presó preventiva l’exvicepresident Junqueras, l’exconseller d’interior Forn i els dos Jordis presidents de l’ANC i Òmnium a primers de desembre de 2017.
  En el libel “Enfocats”, d’unes desenes de pàgines, es deia literalment, entre molts altres extrems,  que per arribar unilateralment a la independència, i en tot cas per forçar l’Estat a una sortida pactada s’havia de “generar un conflicte democràtic d’ampli recolzament ciutadà”, fent que les mobilitzacions “comencessin d’una manera conservadora” i anessin “augmentant el nivell de conflictivitat segons la resposta de l’Estat”. En el nucli del comitè estratègic que dirigia el moviment hi constaven com a rectors Oriol Junqueras i els Jordis. Amb aquestes dades el magistrat instructor en va tenir prou per considerar que “les aportacions protagonistes de tots quatre estan directament vinculades a una explosió violenta que, en el cas de reiterar-se, no deixaria marge de correcció o de satisfacció als qui en resultessin afectats, amb el conseqüent perill de lesió de la convivència social, el desenvolupament econòmic i social i la mateixa integritat física de les persones”.
  Era d’esperar, doncs, que la prova entorn de l’origen del document i del seu contingut resultés transcendent per a les acusacions. De fet, un dels testimonis centrals de les setmanes passades fou el tinent coronel de la guàrdia civil Daniel Baena, sens dubte el factòtum de la causa judicial contra el procés.  Les ganes de prospecció de Baena es van fer evidents quan, segons la seva mateixa expressió, va anar omplint de contingut el que investigava amb el que li apareixia sobretot en l’anònim document “Enfocats” enxampat al domicili de Josep M. Jové, amb la seva ja famosa agenda moleskine.
  Ara bé, avui ha resultat que dels dos guàrdies civils proposats per la fiscalia per a la prova d’experts entorn d’aquests  documents un ja havia declarat com a testimoni en una sessió anterior en condició de cap de la policia judicial que va actuar en l’escorcoll de la Conselleria d’Economia el 29/9/17,  i les defenses, com és lògic, han objectat que no era procedent que repetís ara en condició de pèrit o de testimoni expert una segona vegada. El Tribunal s’ha retirat per deliberar uns minuts, i ha hagut de donar la raó a les defenses admetent que es podia causar un desequilibri a la igualtat d’armes de les parts sobre aspectes que ja havien estat objecte de la testifical anterior.
  En quant al segon guàrdia civil, el Tribunal ha advertit que podia ser interrogat però sense adduir o induir valoracions personals sobre el contingut dels documents. Iniciat l’interrogatori pel fiscal que ha volgut incidir en les referències concretes dels documents a les mobilitzacions, a la via unilateral del referèndum, a les estructures d’Estat, als òrgans de direcció i al comitè estratègic, les defenses han insistit que els documents no consten a la causa, i el President Marchena ha ratificat que les valoracions sobre el suposat contingut no tenien transcendència i que en tot cas es podia interessar la unió dels documents en la fase documental. Vistes aquestes acotacions, el fiscal s’ha considerat impedit per obstacles insuperables i ha renunciat a continuar l’interrogatori.
  Es podria dir que el document vertebrador “Enfocats” després de la sessió d’avui ha passat de ser un document anònim a ser un document fantasma. Ha quedat desenfocat en la perspectiva de les acusacions. Veurem la transcendència que això podrà tenir en la valoració de la prova, sobretot en ordre a considerar la concertació de voluntats per a organitzar i executar de forma totalment coordinada el referèndum de l’1-O. De moment el que s’ha vist avui és que la fiscalia no ha sabut enfocar bé la seva estratègia de prova.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Del "vot de la teva vida"a l’abstenció

De vegades els anys

Xavier Trias, indignat