Adéu, unilateralitat!





 La Resolució del TEDH  no admetent  el recurs de Carme Forcadell, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i 73 diputats del Parlament, contra la suspensió pel TC espanyol de la convocatòria prevista per al 9/10/2017, de consideració dels resultats del referèndum de l’1-O i eventual declaració unilateral d’independència, posa de manifest que els demandants no havien previst les conseqüències jurídiques de la unilateralitat del procés. El recurs es basava en la confiança absoluta sobre els propis plantejaments legals, a partir  de les Lleis de Referèndum i de Transitorietat dels dies 6 i 7 de setembre de 2017, per denunciar al Tribunal de Drets Humans que la intervenció del TC espanyol suspenent la sessió parlamentària anava contra els seus drets a la llibertat d’expressió (article 10 de la Convenció), de reunió i d’associació (article 11 de la Convenció), limitant-se igualment el dret a considerar la lliure expressió del poble a rel del referèndum de l’1-O (article 3 del Protocol nº 1)
 El TEDH és contundent: cap d’aquests drets ha resultat infringit considerant les previsions dels mateixos articles de la Convenció invocats. Els drets invocats poden ser objecte de restricció amb mesures previstes per la llei quan siguin necessàries en una societat democràtica per mantenir la seguretat nacional, la integritat territorial o la seguretat pública. En aquest sentit la ingerència del TC estava justificada després de quedar suspeses pel mateix Tribunal les lleis de Ref i de desconnexió, i havia de vetllar pel respecte a les seves decisions prèvies per necessitat imperativa en una societat democràtica en la que és possible la modificació de la llei constitucional d’acord amb els principis democràtics fonamentals.
  D’altra banda, la convocatòria de la mesa del Parlament per a considerar els resultats de l’1-O significava una falta de respecte manifesta a les resolucions del TC que havia declarat inconstitucional la celebració del Ref. El TEDH cita igualment les previsions de la Comissió de Venècia en ordre a respectar la normativa constitucional interna de cada Estat.
 En definitiva, l’independentisme faria bé d’atendre el toc d’atenció que li suposa aquesta resolució del TEDH per donar per finalitzada l´opció per la unilateralitat. No hi ha legitimitat democràtica que es pugui crear ex novo al marge, i en contra, de la legislació vigent en un Estat democràtic.  

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Del "vot de la teva vida"a l’abstenció

De vegades els anys

Xavier Trias, indignat