dilluns, d’abril 18, 2005

PANORAMA BASC (i 3). Migracions polítiques.Apuntava al post anterior que la no il-legalització d'EHAK podria tenir conseqüències positives per al govern de l'Estat i per al PSOE-PSE, després de constatar que en els moments actuals, i amb la doctrina del TC a la mà, no és possible aquella il-legalització. Els resultats electorals apunten en la confirmació d'aquesta conseqüència, i probablement també en la direcció de noves possibilitats per aprofundir en la pacificació d'Euzkadi, la conseqüència més preuada i desitjada.
El panorama basc no s'ha aclarit del tot, però en aquest cel de primavera, mirant amunt, ni que sigui posant la mà al front com una visera per no enlluernar-se i esforçant una mica la vista, s'hi veuen estols d'ocells migratoris:
- El Pla Ibarretxe ha emigrat potser definitivament, ningú sap ben bé on. Es veia a venir; va alçar el vol amb molta dificultat i no tenia qualitats per a mantenir-se massa temps a l'aire. Veurem cap a quines posicions migrarà ara el seu cuidador, Ibarretxe, perquè una part del mateix públic que havia convocat a la demostració ja s'esperava que no remuntaria el vol o desapareixeria en alguna raconada.
- L'ànima ideològica de Batasuna ha emigrat al cos estrany d'EHAK. Veurem per quant de temps, i si aquest ocell és capaç de mantenir el vol amb cos de colom i cap i bec de corb, o bé si es pot transformar en au no rapinyaire.
- El tarannà de Zapatero ha emigrat a la plana del PSE (animat pel programa de vol i per les lliçons d'ornitologia avançada del PSC). Aquest estol ha canviat de direcció i sembla que ara sap cap on va ; veurem si les aus primeres del grup li deixen mantenir el rumb.
- L´ànima desconcertada del PP no sap si emigrar o quedar-se, però haurà de prendre un opció. L'estació canviarà ràpidament i podria morir de fred.
- L'ànima en pena d'EB no sap si migrar cap al nord o cap al sud. Està donant voltes sense sentit de l'orientació. Veurem a quin estol s'afegirà o bé si es quedarà fent piu-piu al primer arbre que trobi.
Desitjaria, per damunt de tot, que aquest voleiar d'aus migratòries s'emportés ben lluny, per sempre, el negre núvol de la violència.