El Decret òmnibus i la construcció política de l’estupidesa
Després de la derogació del decret òmnibus la setmana passada, pel vot en contra de JUNTS, PP i VOX, es pot llegir al cap d’una setmana com queda el mateix decret amb l’acord d’última hora entre PSOE i JUNTS i s’arriba a la conclusió que tot plegat ha sigut un espectacle de cara a la galeria dels interessos partidistes. Això sí, afegint desorientació a la majoria social ja prou desconcertada, desgastant encara més el prestigi de les institucions, Congrés i partits inclosos, creant tensions innecessàries i generant un dispendi de temps i de recursos, també econòmics, que s’havien d’haver evitat. Només en l’àmbit metropolità de Barcelona l’assumpció de la totalitat de la subvenció al transport ha significat una despesa de mig milió d’euros diaris fins avui.
Ens queda la cara de babaus contemplant aquest exercici d’estupidesa política. Parlant de la construcció social de l’estupidesa a la seva obra “Una teoria de la democracia compleja”, Daniel Innerarity es pregunta per què vivint en una societat que pot ser més intel·ligent que els seus membres arribem a ser més estúpids del que ho som individualment considerats. En aquest cas l’estupidesa ha anat a càrrec dels partits polítics directament, no de la societat com a tal que s’ha vist desorientada i perjudicada. Hem assistit a un exercici de construcció política de l’estupidesa.
D.Innerarity descriu els factors que contribueixen a la construcció social de l’estupidesa, com ara els “inconvenients de tenir massa raó”, tancats en el cercle dels que pensen com nosaltres, però n’enumera dos que són perfectament aplicables a la construcció política de l’estupidesa, com ha estat el cas de l’anada i tornada del decret òmnibus. Són els que descriu com “la invisibilitat d’allò que és comú” i “els fracassos de l’agregació”.
Le mesures relacionades amb el bé comú contingudes en el decret òmnibus s’han posat absurdament en qüestió per raons d’interès només partidista. L’interès comú s’ha fet invisible i els protagonistes de l’espectable s’han tornat lamentablement ridículs. El que resulta, però, més desconcertant és que les directives dels partits poden arribar a ser més estúpides del que ho som els membres de la societat individualment.
No hi ha intel·ligència col·lectiva, diu Innerarity, si les societats no l’encerten a l’hora de governar raonablement el seu futur. De fa massa temps assistim a una agregació de decisions orientades al rèdit partidista immediat que aboquen al fracàs col·lectiu. La decisió de donar tràmit a una demanda de qüestió de confiança sense cap fonament operatiu, només amb el propòsit de desgastar el president del govern, ens porta a un altre fracàs agregat als que tenim acumulats, a un altre exercici de construcció política de l’estupidesa.
Comentaris