Els pares, els adolescents i l´ús de les tecnologies
La minisèrie Adolescència (Nètflix) resulta reveladora de la problemàtica que es desenvolupa al si familiar amb l’ús abusiu i incontrolat de la xarxa digital per par part dels adolescents, amb total desconeixement dels pares. Independentment de la tècnica de filmació utilitzada a la sèrie, un pla seqüència en cada capítol que subratlla la versemblança dels fets en un continu dens que indueix a la reflexió, em van semblar particularment interessants el capítol tercer i la finalització del quart amb què acaba la sèrie.
El capítol tercer es concentra en la conversa, tensa i en certs punts violenta, entre el menor adolescent Jamie, de tretze anys, i la psicòloga del centre de retenció que prepara el seu informe per al tribunal que ha de jutjar el menor, acusat d’assassinat a ganivetades d’una noia també menor. La progressió i el trencament de preguntes i respostes de la sessió va fent forat en la pertorbació mental del menor que es rebel.la davant l’evidència dels fets negant amb contundència la seva autoria. Una negativa que arriba a desconèixer la realitat de la mort simplement pel fet de veure justificada la seva acció desprès d’haver-se sotmès a la pressió digital d’un entorn que propicia l’odi de la masculinitat del noi conta la noia. És l’atmosfera de la subcultura virtual Incel (acrònim anglès de cèlibe involuntari) integrada per homes que han fet de la misogínia la seva doctrina i la seva pauta de vida.
El final del darrer capítol consisteix en un dramàtic exercici d’introspecció dels pares del menor, sobretot del pare, furgant en el que no van veure, no van gosar preguntar o van passar per alt en la seva relació amb Jamie. És molt significatiu que sigui un dels cocreadors de la sèrie, Stephen Graham, el que protagonitza aquest final, com una forma de denúncia, i toc d’alarma a la vegada, davant la passivitat de les famílies que menystenen l’abandó dels menors a les mans de la virtualitat sense escrúpols de la xarxa. El mateix Stephen Graham ha declarat que amb la sèrie ha pretès no centrar-se en el final tràgic de la víctima sinó ”mirar als ulls la ira masculina”.
La Fundació Anar acaba de publicar un informe aclaparador sobre “La tecnologia en la infància i l’adolescència a Espanya” que ha tingut ressò en una editorial de La Vanguàrdia, en la mateixa línia que han expressat els especialistes sobre la matèria. L’Informe constata, després d’analitzar 11.164 casos atesos, que l’ús inadequat de la tecnologia està present de forma transversal en tota la problemàtica que afecta la infància i l’adolescència. Un aspecte crida particularment l’atenció: “la conducta suïcida apareix en tots els tipus de problemàtiques vinculades amb les tecnologies, ja sigui de forma directa o indirecta. Ens trobem amb menors d’edat que viuen situacions extremes en soledat, sense atenció professional, sense acompanyament emocional, sense una supervisió de l’ús adequat de la tecnologia i sense saber com demanar ajuda”. És urgent, com reclama l’Informe, l’aprovació de la Llei Orgànica per a la protecció de les persones menors d’edat en els entorns digitals.
Comentaris