JUNTS disposat a obrir (i a tancar) portes

 


  Entrevisten Jordi Turull al Cafè d’Idees de la 2 i a Ràdio 4 i deixa anar una bateria d’advertències de JUNTS que sonen com autèntiques amenaces que podrien culminar, segons diu, amb demanar eleccions generals. Obre la porta a tancar els CIE a Catalunya i obre la porta a fer caure el govern a Madrid amb noves eleccions. I, naturalment, tanca la porta a continuar negociant amb el PSOE si no es concreta el traspàs íntegre de les competències sobre immigració i si el president Sánchez no demostra tenir prou confiança en el debat sobre la qüestió plantejada i que ha de tenir lloc els propers 25 de febrer o 11 de març. Arriba a l’extrem d’atribuir passivitat al govern per no querellar-se contra els tribunals que no compleixen amb la llei d’amnistia.

   Tot un programa de mesures orientades a mantenir la pràctica del funambulisme polític sobre la corda fluixa. Corda fluixa per al govern Sánchez, i corda fluixa per a JUNTS, perquè és de suposar que JUNTS deu mesurar la probabilitat de caure i anar a parar a les mans de PP-VOX amb un nou govern.

   El que hi ha al darrere d’aquest llenguatge pretesament performatiu, i que sembla que no té límits, és el mateix principi que regeix per al funambulisme, és a dir, mantenir l’equilibri mirant de no caure. Però el que pot resultar emocionant en un exercici de circ pot acabar cansant a l’elector en un exercici de funambulisme tant constant i avorrit com el que practica JUNTS, fins al punt que corre el risc que no se’l creguin ni els seus propis electors. Si obren la porta a la corda fluixa d’unes eleccions generals, i cauen, potser els serà impossible recuperar les condicions d’equilibri en una altra corda, com sap molt bé Artur Mas que recomana a JUNTS unir-se al pacte pel finançament i a parlar amb Aliança C., l’altre extrem on pot anar a rebotar la caiguda.

   Mantenir l’equilibri i guanyar temps és, avui per avui, el  gran objectiu de JUNTS. I estendre les mans de tant en tant sobre la corda fluixa per demostrar als espectadors fidels la convicció del seu exercici, allò que després del procés han definit com mantenir la posició. Mantenir la posició és mantenir l’equilibri mentre els set escons al Congrés ho permetin.

   Les advertències de Turull no es poden entendre si no es desxifren els equilibris i contradiccions que contenen tenint en compte aquesta pràctica de funambulisme. Tancar la porta als CIE i gestionar les competències d’immigració per equilibrar les exigències d’AC i el risc electoral que suposen per a JUNTS. Debatre una insòlita qüestió de confiança per posar en evidència la fragilitat del govern Sánchez, deixant a l’aire la moció de censura que pogués presentar PP-VOX. Mantenir la tensió entre l’equilibri i el buit. Dinamitar el poder judicial amb querelles però sense perdre l’equilibri de l’amnistia exigida a Sánchez. Que els bombin però que me la donin. Decantar la barra  de l’equilibri del costat de la reducció de l’horari laboral cap al costat menys perillós de la qüestió salarial (“A Catalunya a la majoria de la gent els agradaria cobrar més i no treballar menys”). Obrir la porta a unes eleccions generals anticipades, però quan un treballat acostament a les posicions econòmiques i fiscals del PP, després de l’Amnistia al TC, ho faci possible. Tot un espectacle. Picar l’ullet a la dreta mentre es vol fer veure que “es manté la posició” de cara als incondicionals de Waterloo.

 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La nostra història, la meva joia

Contra la por

“Un hivern fascinant” o els oblits impossibles de Joan Margarit