L'accelaració coratjosa de Sánchez

 


   Encara no hi ha hagut temps per digerir les municipals i autonòmiques d’ahir i Sánchez convoca les generals per al proper 23 de juliol, coincidint amb la seva presidència de la UE que podria no finalitzar si les guanyés el PP. Algú pot pensar que és una temeritat i que el resultat d’ahir pot donar encara més ales a la dreta i a l’extrema dreta en les generals.

  Jo penso més aviat el contrari, i que en la línia resolutiva del president Sánchez la decisió de plantejar un plebiscit a la dreta i extrema dreta sense donar temps a assentar-se per encarrilar el resultat de les municipals i autonòmiques pot mobilitzar el vot, ahir absent, de l’esquerra, del centre esquerra i fins d’una part del centre.  S’hauran de posar les piles. Penso especialment en Comuns, Podemos , Sumar  i perifèries  que hauran de córrer a convergir si no volen veure´s encara més perjudicats i fer desencarrilar definitivament el projecte tot just encetat de govern estatal de progrés.

   El termini per a les eleccions dels alcaldes fineix el 17 de juny i el de constitució de les assemblees autonòmiques de les eleccions d’ahir fineix entre mitjan i finals de juny, en plena  efervescència preelectoral per a les generals. Amb la decisió de Sánchez es condicionarà, i molt, l’opció del PP de formar governs municipals i autonòmics amb coalició amb Vox. Penso en les autonomies d’Aragó, Astúries, Balears, València, Cantàbria i Extremadura. I en les ciutats de València, Sevilla i Palma. Si el PP es decanta per Vox, quedarà  clara quina és la seva opció pel govern de l’Estat, i la reacció dels sectors de centre, centre esquerra i esquerra, inclús d´una part de la dreta no ultra i del centre dreta, que en conjunt formen el bloc social majoritari a Espanya, haurà de ser conseqüent per frenar aquesta opció.  

   I a Catalunya quina repercussió pot tenir la decisió Sánchez? El PSC pot veure incrementat el seu vot i assentar-se com a primera força a Catalunya. El vot independentista continuarà barallant-se entre la radicalitat i el pseudopossibilisme obrint-se pas al si de Junts, amb el risc de continuar perdent vots i veure el progrés del retorn de Convergència reactivat des de l’Ajuntament de Barcelona. Ho sento per Collboni, perquè la decisió Sánchez descarta definitivament la possibilitat d’un tripartit a l’Ajuntament de Barcelona. ERC no pot complicar-se més la vida votant en contra de Junts en aquests moments, encara que que més d’hora que tard haurà d’encarar la realitat del retorn del conservadorisme de Convergència amb el possibilisme de Junts i superar les vel·leïtats hegemòniques republicanes. No sé si Sánchez ha comentat la seva decisió llampec a Salvador Illa, però sembla clar que l’aprofitament del vot del PSC a les generals perjudica les opcions de Collboni a l’Alcaldia i de retruc la continuació d’un govern de progrés a Barcelona.

  Sigui quin sigui el resultat de les generals del proper 23 de juliol , Aragonès haurà de convocar eleccions al Parlament, potser abans d’acabar l’any. El seu govern en minoria ha sortit tocat de les eleccions d’ahir, i podria entrar en fase agonitzant si no es decideix a convocar-les, sense perdre de vista que Salvador Illa les pot precipitar en qualsevol cas.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Del "vot de la teva vida"a l’abstenció

De vegades els anys

Xavier Trias, indignat