El laberint del 10N



    
   Sánchez es va equivocar amb la repetició d’eleccions. I Pablo Iglesias també, però menys perquè la iniciativa per la coalició de progrés depenia totalment de Sánchez. No s’ha donat cap de les noves condicions que Sánchez esperava que es complissin amb la repetició. El Pp s’ha enfortit, Rivera desapareix del mapa polític i C´s deixa de ser l’alternativa de coalició centrista que Sánchez podia esperar en la repetició. Pedro en perd tres, mal compensats amb els tres d’Errejón, i Pablo en perd set.  I entre Pedro i Pablo, han propiciat que sota les pells de C’s i Pp aparegués el llop de Vox. Val a dir que la resposta a la Sentència amb la violència als carrers (una resposta que Sánchez havia d’haver ponderat, i no ho va fer, per no repetir les eleccions) hi ha contribuït en bona mesura. La dreta sumava a l’abril 147 escons, ara en suma 151, però amb la novetat que els 52 escons de Vox que s’han menjat els de C’s i amenacen els del Pp si no es decanta encara més cap a la dreta. La diferència a favor del bloc d’esquerres que era de divuit escons és ara només de set.
  Pel que fa al nombre de vots, el bloc de dretes en va sumar l’abril 11.325.029 (43,22% sumant PP, Cs,Vox i Na+) i el bloc d’esquerres 11.438.108 (43,65%, sumant Psoe, Up, Ecp, Compromís i Marea), mentre que ara el primer en suma  10.395.920 (43,11% sumant Pp,Vox, Cs i Na+) i el segon 10.427.223 ( 43,24% sumant Psoe, Podemos-inclosos Ecp i Marea- i Más País), és a dir, que la diferència de 113.079 vots a favor de l’esquerra a l’abril ha passat a ser de 31.303 el novembre 2019. S’ha de constatar que ara el Psoe ha perdut 760.159 (del 28,67% al 28%)  vots mentre que Up i les seves confluències n’han perdut 653.960 (del 14.32% al 12.84%), si bé  Más País n’ha aportat 554.066 (del 0,66% de Compromís al 2,3% de Más País).
  El Pp passa del 16,69% al 20,82%. Vox del 10,26% al 15,09% i C’s del 15,86% al 6,7%. El 9,16% que perd C’s (2.518125 vots menys) es reparteix entre el 4,13% que guanya el Pp (646.216 vots més)  i el 4,83% que guanya Vox (951.971 vots de més).Hi ha una part important de vots de C’s que han anat a l’abstenció.
  A Catalunya l’independentisme passa de 22 a 23 escons. Convindria tenir en compte que Erc i JxCat van sumar l’abril 1.521.179 vots i que ara en sumen 1.397.309. Erc en perd 150.458 (del 3,89% al 3,61%)  i JxCat en guanya 26.588 (de l’1,91% al 2,19%) . Els vots sumats d’Erc, JxCat i la Cup són 1.642.063. Els 244.754 de la Cup són per als “Ingovernables, és a dir, que no aporten res de nou als d’Erc, més aviat al contrari, li resten presència, i només podrien contribuir a la dinàmica d’enfrontament que propugna un sector de JxCat si s’hi posen d’acord. En percentatge l’independentisme passa del 36,5% de l’abril al 42,6% de novembre, quasi idèntic al  42,58% de les darreres municipals i lluny del 49,8% de les últimes europees.
  El Psc manté els 12 escons malgrat perdre167.761 vots i baixar del 23,21% al 20,51%.  En Comú Podem també manté els 7 escons tot i perdre 68.005 vots i passar del 14,89% al 14,18%.  En defintiva es pot dir que la Sentència i la resposta a la Sentència no han alterat significativament la situació electoral de Catalunya al Congrés respecte de l’abril 2019, amb l’afegit dels 2 escons de la Cup i la redistribució dels 5 escons de C’s que es redistribueixen en 2 escons per a C’s, Pp i Vox, en conjunt 1 de menys dels que tenien a l’abril.
  Sánchez ha passat a dependre de moltes mans. A l’abril tenia només a les seves la iniciativa per a un govern de progrés. Ara depèn de les mans de molts si, com ha dit, vol recuperar sí o sí la iniciativa per a un govern de progrés i, per començar, haurà de comptar amb la coalició amb Up, el que va descartar categòricament en la segona sessió d’investidura de les primeres eleccions.
  Però hi ha més. Els 167 escons que sumen Psoe, Up, Pnb, Más País, Pr C i Teruel Existe (suposant que tots volguessin sumar) no donen majoria absoluta en una primera votació. Només s’hi arribaria amb els 10 escons de C’s. Ironies de la repetició que el defenestrat Rivera va propugnar amb entusiasme: els 10 escons residuals de C’s podrien ser la solució de Sánchez si en un gir espectacular la direcció renovada dels taronges decidís ara que votar sí es correspondria amb la voluntat de desbloquejar el govern com va deixar dit el mateix Rivera a última hora, interpretant-ho a mode de “testament polític” de l’expresident. Haurien de ser 10 vots a canvi de res perquè els acceptés Iglesias. Seria com una repetició de la maniobra política de Valls a l’Ajuntament de Barcelona, però aquesta vegada presentada com una prova de la reorientació de C’s,  una contraprestació en bé de la governança de l’Estat pels mals resultats, des de dins mateix de les restes del partit. No es donarà aquesta ironia, l’única que podria assegurar la majoria absoluta a Sánchez.
  En successives votacions no seria suficient l’abstenció de C’s si als 167 vots esmentats s’hi oposen els 173 de la resta de l’oposició. Com tampoc s’obtindrien més vots positius que negatius si només s’abstingués Erc i votessin en contra tots els grups de la resta de l’oposició (170 en contra i 167 a favor). Sempre partint de l’acord favorable de 167 vots assolibles, sí que guanyarien els vots a favor si s’abstinguessin simultàniament Erc i C’s (167 a favor i 160 en contra), o Erc i Bildu (167 a favor i 165 en contra), una aposta molt més difícil ara que després de les eleccions d’abril, abans de la Sentència, quan Erc estava disposada a facilitar l’elecció de Sánchez. En tot cas, Sánchez hauria de parlar i mirar d’obrir aquesta porta per donar algun senyal de recuperació de la distensió amb Catalunya, i Erc s’ho podria plantejar, malgrat haver perdut dos escons, si vol donar cos i realitat al seu independentisme més pragmàtic, encara no demostrat. Erc no pot estar disposada en aquests moments, abans de les eleccions autonòmiques, a votar a favor de Sánchez, i difícilment s’abstindrà mentre s’allarguin les manifestacions  de protesta per la Sentència i Sánchez no concreti per endavant en què consistirà la taula de negociació.
  Si cap d’aquestes abstencions no dona lloc a una majoria positiva per a Sánchez, encara que ja no es repeteix la impossibilitat de l’encaix d’Up en el govern de coalició amb el Psoe, una part no menor del Psoe molt probablement estaria disposada a negociar amb el Pp, no per a una gran coalició de govern sinó per a una abstenció que facilités el desbloqueig. En aquest cas la investidura de Sánchez només comptaria amb els propis vots i probablement amb els de Co C (2) i els de Na+ (2), és a dir, un total de 124 enfront dels 121 vots de  tota l’oposició descomptats els 88 del Pp, els 10 de C’s i els 7 del Pnb si s’afegissin  a l’operació d’abstenció (complicada per al Pnb). Una investidura així seria una victòria pírrica de vol molt baix i curta durada, que hipotecaria sine die el govern de progrés que Sánchez ha promès i el país demana, amb els càrrecs de negociació d’uns pressupostos moderats i modulats , de no tocar la reforma laboral, de reformar les pensions, de retallar serveis socials, de mantenir l’actitud vigilant sobre Catalunya sense cap proposta i de no abordar durant un termini llarg la situació dels presos.
  Si finalment el Pp accedís a votar favorablement per a una gran concertació de legislatura, encara que fos sense entrar en el govern però a canvi de substituir Sánchez per un altre presidenciable del Psoe, els costos per al Psoe serien superiors i la credibilitat davant els seus electors en sortiria greument tocada. Pel que fa a Catalunya, amb l’argument del desbloqueig del govern de l’Estat  es conciliarien des del Pp i el Psoe les teories de manca de llibertat i de problema de convivència, propagades respectivament per Rajoy i Sánchez, sota la fórmula ja assajada de què l’Estat no té un problema “amb” Catalunya sinó “a” Catalunya. Contemplar així la qüestió catalana, des de la barrera, sense cap iniciativa que parteixi del Govern de l’Estat, voldria dir renunciar a la política, acceptar que el problema és crònic i irresoluble, dinamitant la feina de constructor de ponts d’Iceta de cara a les properes autonòmiques. Mentre duri el debat entre manca de llibertat i de convivència ens haurem d’anar acostumant a la crema de contenidors i al tall de carreteres i vies de tren, al cant de “venim del Nord, venim del Sud” a la frontera perquè Europa ens escolti i a les visites “pacífiques” a la Comissaria de Via Laietana i a la Delegació del Govern perquè el govern  de l’Estat s’assegui a negociar … l’autodeterminació.
  Només des de l’optimisme més ingenu es podria esperar que una concertació Psoe-Pp contribuïria a fer viable una proposta de pacte per a Catalunya que tingués un recolzament molt majoritari de la classe política  estatal. Després del que ha dit el Pp en les dues campanyes, i ara més amb la pressió de Vox, la iniciativa hauria de partir d’un govern de progrés que posés al Pp en la tessitura d’haver d’entrar a negociar-la per demostrar que no ha perdut el sentit d’Estat.
  Mentrestant, serà molt difícil trobar la sortida del laberint.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Del "vot de la teva vida"a l’abstenció

De vegades els anys

Xavier Trias, indignat