La moral de la derrota



   


 Em una setmana especialment agitada de cara al 21-D, amb la celebració del Consell de Ministres a Barcelona i tenint en compte el seguit d’accions de protesta que hi ha preparades i que es venen anunciant des de fa dies, es podria recordar (mutatis mutandis!) la lúcida reflexió crítica que feia Carles Cardó sobre la derrota de la dreta catòlica en les eleccions de febrer de 1.936 en un llarg article publicat el mes següent, inclòs més tard en el llibre d’assaigs “La moral de la derrota” (1.959)
  Potser no cal ni és gaire prudent exagerar, però d’altra banda pot resultar, si més no, significatiu veure com hi ha actituds i comportaments que obeeixen a una idèntica reacció emocional encara que els temps i les causes concretes siguin radicalment diferents. En l’anàlisi de la moral de la derrota que fa Carles Cardó s’hi endevinen alguns dels trets característics de la reacció fatalista davant d’una situació donada de derrota que pot portar irremissiblement a l’acció orientada exclusivament al “com pitjor,   millor”. Espero i desitjo que la situació que resulti de les accions del 21-D no es pugui considerar equiparable a la realització concreta d’un estat de coses provocada per la filosofia política del “com pitjor, millor” de la qual alguns grups en fan bandera sense dissimular.
  Carles Cardó, per educació i professió (capellà, rector del Seminari i canonge), era persona de dretes, moderat, que en algun moment va simpatitzar amb l’orientació centrista d’algunes persones de la Lliga que no va arribar a cristal.litzar per l’esclat de la guerra civil. Em fixo en aquest paràgraf de l’article de Carles Cardó en el que quedarien perfectament reflectides les actituds, les fonts i els antecedents dels partidaris del “com pitjor,t millor” només canviant algunes expressions per altres de ben actuals (com ara “sectors catòlics” per “sectors independentistes”, “qüestió religiosa d’Espanya” per “qüestió de l’autodeterminació de Catalunya”” i “govern de força que empari l’Església” per “govern de força que empari l’independentisme”):
  “Es té en alguns sectors catòlics no negligibles la idea que tota la qüestió religiosa d’Espanya és política.Que l’únic que cal, l’únic que representaria el remei definitiu, i a què, per tant, s’han de dirigir tots els esforços, és la instauració d’un govern de força que empari l’Església. Abans que això, sense això, res. Si s’ensorra tot, millor, perquè llavors la reacció serà (il.lusos!) més completa. ¿Recordeu la teoria de la catàstrofe prèvia? Dons predomina en certs sectors, com el lema Politique d’abord que ells han copiat, de fet, de l’Action Française. Així, certs sectors semblen tenir una vocació decidida a l’esterilitat, a la tragèdia, a la catàsrofe… Fendre el cràter d’un volcà en activitat és una gran imprudència, però no sabríem dir si no és major al d’encendre’n primer el foc”.
  Passen els anys, es produeixen noves tensions i enfrontaments, i molts no s’adonen de l’esterilitat de la filosofia política del “com pitjor, millor”, ni s’han aturat a pensar sobre els orígens, els trets reaccionaris i els riscos d’aquesta mentalitat. Ai, la doctrina de la catàstrofe prèvia!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La nostra història, la meva joia

Contra la por

Temps d’octubre